April 28, 2020

March 29, 2020

February 25, 2020

November 12, 2018

March 6, 2018

February 11, 2018

Please reload

Recent Posts

Qué vol dir música catalana?

August 1, 2016

La música popular és l’expressió de la naturalesa d’un poble i té una i íntima relació amb el llenguatge, amb la llengua pròpia del país. La majoria de la música que anomenem popular o tradicional pertany al passat, un temps en el que les persones estaven més arrelades al seu lloc d’origen. Els pobles vivien més separats i era més fàcil descobrir les característiques diferencials.

 

La música popular reprodueix ritmes, accents i rapidesa de la parla d’un determinat país. De la llengua surt la poesia, i de la poesia la música popular que al seu torn té una forta influència sobre els compositors del país.

 

Si parlem de música hongaresa observem una característica curiosa: en hongarès gairebé totes les paraules tenen la 1ra síl·laba accentuada. Aquesta accentuació de les paraules es transmet de manera natural a la seva música popular.

 

El francès no té gaires accents. A la música popular francesa s’evidencia aquesta uniformitat d’accentuació.

 

El castellà, en canvi, és una llengua que dona més importància a les consonants. Això implica una figuració rítmica fàcilment identificable.

 

L’alemany és una llengua densa, amb paraules llargues i moltes combinacions de sons, en conseqüència la música simfònica alemanya acostuma a ser densa, llarga i potser més transcendent que la francesa o espanyola.

 

No és casualitat que l’articulació que s’utilitza en la música de jazz sigui la mateixa que la llengua anglesa. Hi ha professors que defensen la idea que per tocar bé la música de jazz s’ha de parlar anglès.

 

LLENGUATGE ........MÚSICA POPULAR ........MÚSICA DE CONCERT

 

Tornant a la pregunta de l’inici, per què diem que una música és catalana ?

 

Quines característiques té la música popular que la considerem inconscientment propera a la nostra llengua ?

 

No tinc una resposta clara. La nostra música no es basa en una escala pentatònica com altres indrets d’Europa. Utilitza l’escala diatònica complerta i la COBLA és una formació de música popular única al món.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive