April 28, 2020

March 29, 2020

February 25, 2020

November 12, 2018

March 6, 2018

February 11, 2018

Please reload

Recent Posts

Cultura d'aparador - Cultura popular

October 1, 2016

La paraula “cultura” s’utilitza per a definir conceptes diferents: Des del punt de vista dels programadors de les grans institucions culturals del país, la paraula “cultura” sempre està relacionada amb la programació i el consum d’espectacles i concerts. Més cultura vol dir més pressupost per contractar espectacles de gran nivell amb figures de renom que garanteixin l’èxit de públic.

 

D’altra banda també podem utilitzar la paraula cultura com a sinònim de “cultiu” per tal de potenciar i promocionar les iniciatives que surten de la societat. En aquest sentit “cultura” vol dir invertir en ensenyament, donar oportunitats als joves, a les formacions locals i donar suport a solistes i grups del país per tal que puguin arribar a un nivell d’excel·lència.

 

Posem un exemple: Imaginem que un país amb un nivell d’ensenyament musical molt baix vol tenir més prestigi a nivell internacional i està disposat a invertir molts diners per aconseguir-ho. Tenim diferents possibilitats:

 

1.- Invertir en ensenyament, promoure la cultura local i potenciar les formacions del país. El resultat d’aquesta política no es veurà fins d’aquí a uns anys.

 

2.- Contractar un gran espectacle internacional com per exemple una producció de l’òpera de Viena o un gran concert amb el tenor Plàcido Domingo i l’orquestra Philarmònica de Berlin. El resultat pot ser immediat perquè és possible que mitjans de comunicació d’arreu del món es facin ressò d’aquest esdeveniment.

 

Sembla que el més rendible socialment és la primera opció però malauradament els polítics prefereixen la felicitació i l’èxit immediat abans que fer inversions amb projectes de futur.

 

Penso que el millor és l’equilibri. Està molt bé disposar d’una oferta de nivell internacional però cal promocionar les formacions del país. Un país que exporta cultura és un país "culte", un país que compra cultura és un país ric però no és un país culte.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive