top of page

Escoltar música

Escoltar música

Segons ens expliquen els neuròlegs les diferents activitats humanes estan controlades per diferents zones del cervell. En el lòbul esquerre hi trobem les zones de la matemàtica i el llenguatge mentre que al lòbul dret està especialitzat en les activitats més creatives i innovadores.

Què passa quan escoltem música atentament.-

Doncs s'activen diferents parts del cervell de forma simultània. La música es manifesta amb ones sonores que són petits canvis de pressió atmosfèrica que la nostra oïda processa per donar-nos una primera informació, volum, direcció, color, etc. però això no és tot, el cervell processa el so, en separa els elements com la melodia, el ritme, l'acompanyament i els torna a unir en una experiència musical única que connecta amb la nostra memòria plena de vivències, emocions i coneixements de forma que l'audició de la música pot provocar emocions diferents en persones diferents.

Quan els neuròlegs van passar d'observar el cervell de qui escolta la música al dels músics que la interpreten aleshores van veure que el que passa en el cervell del músic és una veritable festa amb diferents àrees dels dos lòbuls cerebrals treballant de forma coordinada. Una veritable sessió de gimnàstica cerebral amb la intervenció estel·lar de les àrees de control motriu, visual i auditiu així com altres zones relacionades amb el coneixement i les emocions.

Quan una mare canta una cançó de bressol per dormir el seu fill petit, està preparant el seu cervell per aprendre estructures complexes com el llenguatge i quan una persona es fa gran, la pràctica musical el protegeix de malalties degeneratives com l'Alzheimer.

Per això sempre recomanem escoltar música en directe, música viva. Avui és impossible perquè estem tots confinats. Però tard o d'hora la música en directe tornarà a fluir per crear complicitats i emocions compartides, aleshores no perdeu l'oportunitat d'assistir a concerts de diferents tipus de música pel vostre bé, per la supervivència dels músics i pel bé de la comunitat.

Josep Ferré

Recent Posts
Archive
bottom of page