Una experiència inoblidable
Al segle XVIII els millors músics treballaven per la cort o per l’alta jerarquia eclesiàstica. Eren els únics que es poden permetre el luxe de disposar d’un compositor i una petita orquestra al seu servei.
Leopold Mozart era mestre de música i un gran pedagog. Molt aviat va descobrir el talent musical del seu fill Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) fins al punt de dedicar-se exclusivament a la seva formació. Primer li va ensenyar tot el que sabia i després el va portar de viatge per les diferents corts europees per tal de mostrar les habilitats musicals del seu fill i també perquè Mozart tingués l'oportunitat d'estar en contacte directe amb els millors músics del moment.
Mozart va aprendre primer a llegir una partitura que un text. Encara no sabia llegir i ja tocava el piano. Quan pensava una melodia li veien al cap les notes. Tenia l'oïda absoluta. Sentia o imaginava un so i automàticament reconeixia la nota exacta del piano. Quan pensava una música la veia amb les notes escrites però no només això sinó que també sentia com funcionava l'harmonia: acords, modulacions i cadències. La forma de compondre de Mozart era pensar i construir la música en el seu cap i quan ho tenia clar en el seu cervell es posava a escriure com un boix. El més sorprenent és que quan escrivia ho feia directament a tinta sense cap correcció.
Mozart va escriure 621 obres entre les quals hi ha Simfonies, Concerts, Divertiments i Serenates, Sonates i Música de cambra, Música per quartet i orquestra de corda, Obres per a piano, Música religiosa, Àries i 19 òperes entre les quals destaquem: Les noces de Fígaro, Don Giovanni i La Flauta Màgica. La integral de la música de Mozart editada el 2006 amb motiu del 250 aniversari del naixement de Mozart consta de 170 CD's.
La música de Mozart és delicada i s'ha de tocar amb molta precisió, articulació, afinació, ritme, equilibri. Després de tocar Mozart les orquestres són millors. En els concerts es produeix una estranya connexió entre la música i el públic perquè Mozart connecta, commou, emociona; la música de Mozart agrada a tothom.
Dissabte 7 desembre 2019, a les 12 h l’Orquestra de cambra formada per 15 músics de la Simfònica Sant Cugat ofereix la “Simfonia concertant per a violí, viola i orquestra de Mozart” a l’Aula Magna del Conservatori Victòria dels Àngels de Sant Cugat. La fórmula és molt agradable: tres quarts d’hora de música i una copa de cava. El concert compta amb dos joves solistes convidats: Pablo Albarracín (violí) i Johan Rondo (viola). Viure la música de Mozart des de la proximitat, l’acústica envolvent de l’Aula Magna i els músics de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat és sens dubte, una experiència inoblidable.