Béla Bartok i la música de jazz
- Josep Ferré
- Dec 1, 2016
- 2 min read
Béla Bartók és un dels compositors més originals i influents del segle XX. Entre les seves idees n’hi ha una que considero important des del punt de vista harmònic. Segons Bartók els contraris fan la mateixa funció tonal. A què es refereix el compositor al fer aquesta afirmació?
Primer dibuixem la “roda de quintes” amb les 12 notes a distància de quintes justes.
RODA DE QUINTES
Segons Béla Bartók, en tonalitat de DO la dominant és SOL , aleshores el contrari de SOL és a dir REb, també fa el paper de dominant de la tonalitat de DO.
Així doncs imaginem una de les cadències més utilitzades: II menor - V major 7ma - I
Rem - SOL7 - DO
En aquest exemple l’acord de SOL7 fa la funció de “dominant”. Segons la teoria de Béla Bartók, el contrari de SOL, és a dir REb també fa la funció de dominant. Així dons, a l’exemple anterior podem substituir l’acord de SOL7 pel de REb7 de forma que la successió "sotsdominant - dominant - tònica podria ser:
Rem - REb - DO
Curiosament Bartók va arribar a la mateixa conclusió que varen descobrir als Estats Units a l’hora de teoritzar sobre l’harmonia de Jazz. En la música de Jazz es fan servir acords de 7a.
Utilitzant els acords de sèptima el nostre exemple queda així:
Rem7 - REb7 - DO7M (*)
Què passaria si en lloc d’acabar en DO major ho fem en Do menor?. I si ho volem complicar més plantegen la hipòtesi que el Do menor sigui l’inici d’una nova cadència. Així doncs la nostra "roda d'acords" queda de la següent forma:
Rem7 - REb7 - Dom7 - FA7 - SIb7M
Si voleu investigar proveu també de substituir els acords de sotsdominant i de tònica per els seus contraris. Les possibilitats de crear "rodes d'acords" són molt grans i ... sempre funcionen!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(*) Acords de 7a menor excepte l’acord final que pot ser de 7ma major.
Recent Posts
See AllL’objectiu és descobrir l’harmonia bàsica fent música plegats per la qual cosa necessitem una harmonia senzilla, pràctica, i que sigui...
Un so és defineix per una freqüència. No totes les ffreqüències són audibles, per sota de 20 vibracions per segon i per sobre de 20.000...