April 28, 2020

March 29, 2020

February 25, 2020

November 12, 2018

March 6, 2018

February 11, 2018

Please reload

Recent Posts

Beethoven (1770-1827)

February 11, 2018

El 25 de març, al Teatre La Massa de Vilassar de Dalt, l'Orquestra Simfònica Sant Cugat presenta un concert dedicat exclusivament a Beethoven. Un concert similar al que es va realitzar al "Teatre an der Wien" el 22 de desembre del 1808. En aquest concert es van estrenar dues obres cabdals de la història de la música: el concert núm. 4 per a piano i orquestra que es va considerar com el concert més admirable i artístic escrit fins aleshores i la 5a simfonia que esdevindrà una de les obres més interpretades de la història.

Aquestes dues obres la va escriure entre els anys 1804 i 1808. Va ser una època de "fúria creativa" doncs en aquest mateix període va escriure les simfonies 4, 5 i 6, el concert per a piano i orquestra i altres obres de música de cambra. Eren anys difícils per Beethoven. Els amargs moments viscuts amb motiu de l'ocupació de Viena per part de Napoleó, l'agitació política que es vivia a Àustria, l'angoixa que li causava l'augment de la seva sordera i el fet de sentir-se sol i incomprès li provocava un estat d'angoixa permanent. La música era per a Beethoven la seva única sortida, la seva única esperança. Pensava assolir l'alliberament i la pau interior que tant desitjava mitjançant la composició a la qual estava dedicat en cos i ànima.

Beethoven va viure en un món agitat, en transició, un món de guerres i revolucions. Ell mateix era un esperit revolucionari que es rebel·lava contra les injustícies. A la seva època els músics estaven al servei d'un noble o de l'església. Beethoven trenca amb el seu "Senyor". Prefereix la llibertat a la seguretat econòmica. És el primer compositor "freelance" que viu gràcies a la venda de les seves obres.

Amb treball i esforç aconsegueix èxit i reconeixement però aviat comença a perdre el seu sentit més preuat, l'oïda. Amb 39 anys es queda sord. Aleshores Beethoven viu com un ermità i es crea el personatge de persona esquerpa, mal educada, absent i solitària. Vol dissimular la seva sordera perquè sospitava que a un home sord ningú li encarrega una obra musical. Després de patir diferents desamors, el 26 de maç de 1827 mor sol a Viena, enmig d'un dia tempestuós.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive