top of page

Txaikovski (1840-1893)

Txaikovski és un dels grans compositors de la història. Milers de persones han escoltat i s'han emocionat amb la seva música, persones de diferents condicions socials, de diferents països i de diferents èpoques. Malgrat el seu èxit com a compositor, Txaikovski tenia una naturalesa hipersensible i turmentada plena d'episodis depressius que el va portar fins al suïcidi el 1893, tenia 53 anys.


La família Txaikovski estava ben posicionada socialment i ell va rebre una educació com advocat i funcionari de l'estat. La disciplina de l'internat on va estudiar molts anys no el va abandonar en tota la seva vida. Txaikovski es prenia molt seriosament la feina de compositor i es va establir un horari estricte per compondre. Dia a dia i any rere any a la mateixa hora el gran Txaikovski agafava paper pautat i una ploma per escriure música. Aquesta rigorositat en la forma de treballar sembla incompatible amb la seva música apassionada i lliure però Txaikovski tenia totes les qualitats per esdevenir un gran compositor: una bona formació, un gran talent i una gran capacitat de treball.


Quan era jove les dues obres que més coneixia i admirava eren "Don Giovani" de W.A.Mozart i "Carmen" de Bizet. Per una estranya casualitat del destí va compartir algunes experiències vitals amb els seus compositors més admirats. Amb Mozart compartia la dicotomia entre una vida professional plena d'èxits i una insatisfacció profunda en l'àmbit personal. Amb Bizet la frustració de veure com les millors obres que van escriure no van ser apreciades i valorades quan es van estrenar i en canvi varen ser un gran èxit uns anys més tard.


Quan el 1878 Txaikovski va escriure el seu únic concert per a violí i orquestra no el va poder estrenar fins al cap de dos anys perquè no trobava cap violinista que fos capaç de tocar aquesta partitura. Deien que el concert tenia una dificultat tècnica tan elevada que era materialment impossible tocar-la. Finalment el concert es va estrenar el desembre del 1881 amb el violinista Adolph Brodsky. Després del fracàs inicial l'obra es va convertir en un dels concerts preferits pel públic i un autèntic repte pels grans violinistes de tots els temps.


El dijous 23 de novembre, l'Orquestra Simfònica Sant Cugat presenta el "Festival Txaikovski" al Teatre-Auditori de la nostra ciutat amb obres com el concert per a violí i orquestra amb la violinista Kalina Macuta, el Caprici italià i la Suite del Llac dels cignes.

No us perdeu la oportunitat de viure en primera persona l’emoció i la vitalitat de la música de Txaikovsk, màxim representant del romanticisme musical del segle XIX.

Recent Posts
Archive
bottom of page