April 28, 2020

March 29, 2020

February 25, 2020

November 12, 2018

March 6, 2018

February 11, 2018

Please reload

Recent Posts

Música & Tradicions

November 12, 2018

Per nadal l'església commemora el naixement de Jesús a Betlem. El tió, els dinars familiars  i cantar nadales davant del pessebre són coses que feien els nostres avis i que sempre hem associat a aquestes festes. Però el pas del temps i la gran influència dels mitjans de comunicació fan que en el nostre ideari col·lectiu anem incorporant noves tradicions provinents d'altres cultures. Avui és molt més conegut el "Jingle  Bells" que “L'àngel i els pastors”, el “Dimoni escuat” o “Sant Josep i la mare de Déu” que són nadales catalanes de gran bellesa.

 

Un exemple d'aquestes noves tradicions és associar la música de la família Strauss amb Nadal. Des de l'any 1939, l'Orquestra Filharmònica de Viena interpreta el concert de valsos el dia 1 de gener. Aquest concert és retransmès arreu del món.  El concert acaba amb el vals "El bell Danubi blau" seguit de la Marxa Radetzky amb el públic picant de mans tot seguint el compàs. Doncs bé, el concert de "Valsos i danses" també ha esdevingut tradicional a casa nostra.

 

Però aquest no és un cas aïllat, a alemanya acostumen a interpretar el "Trencanous" que és un conte de nadal. Al Japó, després de la 2a guerra mundial van associar els valors del nadal amb el missatge de pau de la 9a simfonia de Beethoven.

 

A Sant Cugat tenim la sort que tenim molt per escollir: al Teatre-Auditori, el ballet "Trencanous" amb la Cia Nacional de dansa, la XIV edició de la Cantata de Nadal amb Camerata Sant Cugat i el concert de "Valsos i danses" amb l'Orquestra Simfònica Sant Cugat. També podem gaudir del "Poema de Nadal" que organitza Òmnium i innumerables concerts en diferents indrets de la ciutat.

 

La música en directe té una màgia especial i transmet millor les emocions que en els formats digitals. Tenim l’oportunitat de gaudir i d’emocionar-nos amb grans produccions que estan al nostre abast. No deixem passar el nadal sense assistir a concerts i si ens reunim davant del pessebre per cantar nadales i anem als concerts en família, encara ens ho passarem millor.

 

Josep Ferré

Director Orquestra Simfònica Sant Cugat

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive